Reacties

Hieronder plaatsen we reacties van leraren en kinderen op het bezoek van Bouam. Wil je iets over de voorstelling, workshop of het lesmateriaal vertellen of een foto toevoegen? Mail dan naar

nieuws van:

afz: Heddy Veltkamp
datum: 17-11-2010
Foto's genomen door fotografe Rebke Klokke in Molen de Ster Lombok Utrecht
Akwabaa

Akwabaa heet jullie welkom met water. Water is leven, water is vrede.

Malaria

 

 

 

 

 

 

 

vieze toiletten........

Waka waka  


 

 

 

 

 

 

Waka Waka é é  Voetbal1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

En dan is het tijd voor.....?
Zie voor meer foto's van Rebke haar website http://www.arebkeoriginal.com/

afz: Gerard Peelen, Vila Nova school, Utrecht
datum: 26-11-2010
Schoonmaken van de stad kl

schoonmaken van de stad Lomé
(hoofdstad van Togo)

 

 

 

 

 

 

 

Kinderen kijken naar voorstelling kl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor meer foto's, zie: http://www.ksu-villanova.nl/

 

afz: Tinus de Greeuw, basisschool De Fakkel, Utrecht
Op 11-11-2010 kwamen er uit Togo vier vrouwen met een poppenvoorstelling die over de verspreiding van malaria en andere venijnige ziektes in Afrika vertelden met hun poppenvoorstelling over een paar jongens. Leuk hoor!

Hieronder volgen 4 reacties van leerlingen uit de klas van Tinus de Greeuw.

Op 11 november ’10 kwam een groep en daarin zaten 4 mensen die ons welkom heetten. Dat deden ze niet met praten maar met zingen. Dat was heel mooi en grappig om te horen want aan het begin gingen er al kinderen dansen. Daarna was er een andere vrouw die NL kon. En zij ging ons uitleggen hoe ze in Togo iemand verwelkomden en wat ze daarna gingen doen. Daarna gingen ze met de poppen spelen.
Het was een heel mooi verhaal, dat ging over een voetbalclub in Togo die een paar kinderen miste omdat ze door een malariamug waren geprikt. Ze waren ook ziek omdat ze een hele vieze wc hadden. Toen gingen ze hun vrienden helpen met opruimen. Ze gingen vegen en schrobben en al gauw kwamen er 2 meisjes helpen met schrobben en vegen en uiteindelijk kwamen de zieke kinderen weer bij de voetbalclub. Daarna gingen we dansend weer naar de klas toe.
Vervolgens kwam die mevrouw die NL sprak, Heddy, en zij vroeg of er een paar kinderen mee mochten om een filmpje te maken over of we het leuk vonden. Toen mocht ik ook mee en dat was redelijk grappig om te doen want we wisten eigenlijk niet wat we moesten zeggen. En na het buitenspelen kwamen die vier vrouwen, ook met Heddy, naar onze klas toe en gingen we met hen handpoppen maken. Dat was heel leuk om te doen, want er werden 6 groepjes gemaakt en mijn groepje had een vrouw uit Togo en we moesten een beetje met je handen gebaren maken om elkaar te snappen. En uiteindelijk gingen we met de hele klas ook met onze poppen op de foto. Ik heb een superdag gehad!
Geschreven door Fietje Slangen, groep 6
Bs de Fakkel, Utrecht

Op de basisschool de fakkel kwamen 4 vrouwen. Ze kwamen uit Togo en hebben toneel gespeeld met hele leuke poppen. Er waren kleine poppen en grote die gemaakt zijn door die mevrouwen. Nu ga ik er over schrijven.
Ze, die poppen dus, gingen oefenen voor de voetbalwedstrijd. Een jongen heeft malaria, dat is een ziekte. Dan kan hij niet mee doen met voetbal en paar kinderen vonden het heel zielig en toen dachten zij over opruimen. Toen gingen de hele stad opruimen. De vieze dingen weg halen en zo gaan de malariamuggen weg en toen was iedereen bij de wedstrijd. En zij gingen goed spelen. Zo ging het verhaal. Maar wij verstonden er niks van dus ‘n mevrouw die ging het vertalen maar zij kan oké niet Afrikaans dus zij heeft het in het Frans gedaan. En die mevrouw kan dus Frans en daarna gingen we naar de klas. Die mevrouwen waren d’r, oké. Toen waren we jaloers om die poppen en toen mochten we er een maken en iedereen heeft ‘n hele mooie gemaakt.
Nada Hamed, groep 6

Bij ons op school is er een bekende poppenspelersgroep gekomen( uit Togo ). Ze gingen een hele leuke voorstelling spelen. Het ging over een paar jongens die op voetbal zaten. Maar bij elke de training of de wedstrijd waren er wel een of meer niet. Die dag gingen de jongens naar zo’n kind toe. Toen bleek dat die ene jongen bij wie ze langs gingen malaria had. (Dat komt door een soort mug maar die is wat gevaarlijker dan andere muggen.)

Misschien komen ze bij jullie school nog wel langs dus ik ga niet alles vertellen. Na de voorstelling mochten bijna alle kinderen (en ik ook) zelf met de poppen spelen! Dat was heel erg leuk. Sommige kinderen hadden echt talent in het poppen spelen. En andere kinderen konden het nog wat beter maar dat deden ze niet want ze waren een beetje zenuwachtig (zoals ik)!

Toen alle kinderen weer terug naar hun eigen klas waren en toen de middagpauze voorbij was ging groep 6  (daar zit ik ook in) zelf handpoppen maken!

Maar niet die poppen die de poppenspelersgroep hadden,  nee dat was veel te moeilijk en we hadden daar ook geen tijd voor.

Zo dat was mijn verhaal. Ik vond het zelf een super dag.
Geschreven door: Roos van Iersel, groep 6

Op 11 november ’10 kwam een groep uit Togo. Daarin zaten 4 mensen die ons welkom heetten. Maar dat was niet van: “hallo!”, maar ze deden het zingend. Dat was heel grappig om te horen. Daarna kwam er een Nederlandse vrouw die ging ons uitleggen hoe ze welkom heetten in Togo. En wat er verder zo ging gebeuren om te communiceren. Met de Afrikaanse groep  praatte zij Frans. En met ons Nederlands. Dus we konden toch alles verstaan en zeggen.
Amal uit groep 6

 

afz: Bob Lippe, Burgemeester Amersfoordtschool in Badhoevedorp
datum: 22-11-2010
Op 22 nov. 2010 kreeg de bovenbouw van de BAS in Badhoevedorp bezoek van Vrouwenpoppenspelgroep Bouam uit Togo. Opgevoerd werd "De uitdaging van Abolo". De voorstelling werd opgevoerd in onze gymzaal. Kinderen en leerkrachten hebben genoten van de voorstelling. Erg leuk was het musiceren en dansen van de spelers. De poppen waren prachtig en ook het spel was leuk. De  kinderen hadden wel  wat moeite met het Engels. Maar door de voorbereidende lessen was het allemaal goed te volgen. De workshop die groep 8 na de voorstelling kreeg (stokpoppen maken) was ook ERG leuk, de kinderen waren trots op het resultaat.
Foto's van zowel de voorstelling als de workshop zijn te zien op de website van de school.
www.amersfoordtschool.nl

afz: Jan Miedema, Wilhelminaschool Amerongen
datum: 17-11-2010
Wat een fantastische voorstelling heeft de groep Bouam bij ons op school gegeven! En het resultaat van de workshop poppenmaken mag gezien worden !

Bouam 47

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

afz: ISH The Hague
datum: 5-11-2010 
Poppen maken op ISH The Hague kl

 

 

Een aantal poppen die zijn gemaakt op ISH The Hague

 

 

 

 

 

 

 

 

 

afz: OBS Driehoek Rotterdam
datum: 3-11-2010
Dans met masker OBS Rotterdam kl

 

 

 

Kijken naar de dans van een gelede masker

 

 

 

 

 

 

 

afzender: Wendy Kremer, Parkhuis Lombok
datum: 2-11-2010
Gisteren heeft de groep Bouam samen met Heddy Veltkamp allerlei soorten poppen opgehangen in de expositieruimte van Parkhuis Lombok te J.P Coenstraat 5 te Utrecht. Voor de etalages hangen beesten, grote houten poppen, poppen van calebassen en handpoppen. Het ziet er prachtig uit. Iedereen die langskomt blijft staan. De complimenten stromen  binnen. En ook op straat word ik er steeds over aangesproken. Leuk! Parkhuis Lombok

afzender: Een school in Togo
datum: 30-9-2010
In augustus 2008 waren er overstromingen in Togo. Mensen moesten hun huis verlaten en onderdak zoeken, o.a. in scholen. Gelukkig kon het schooljaar twee weken later toch beginnen. Instituut Zamenhof (een school die gebouwd is met hulp vanuit Nederland) werd niet getroffen. Bij de aankoop van het bouwterrein in 2003 is rekening gehouden met de ligging op een veilige hoogte. In Togo zijn regelmatig overstromingen. In september 2010 gebeurde het weer. Scholen in lager gelegen delen liepen onder. Sommige scholen lieten dit niet over hun kant gaan. Ouders en leraren bouwden loopbruggen van autobanden en stenen om de niet ondergelopen klaslokalen te kunnen bereiken. De leerlingen klauterden handig naar binnen, maar sommige leraren moesten over de banden dansen om hun evenwicht te bewaren. Dat was een spektakel! Zo kon tenminste een deel van het lesrooster worden gered. Bij Instituut Zamenhof verliep alles normaal. Alle 449 leerlingen en alle leraren konden gewoon aan het werk. Pas als de hele wijk blank staat zal het water ook Instituut Zamenhof bereiken.
Meer lezen? Ga naar Een school in Togo