Community Art

Wat wij ver weg doen, kunnen wij ook dichtbij huis. Wij organiseren community art projecten waarbij we ons richten op ontmoeting, leefbaarheid, talentontwikkeling en participatie. We betrekken kunstenaars uit de buurt van diverse kunstdisciplines en werken samen met buurtbewoners aan inhoud en vorm van culturele projecten. Zie voor meer informatie Spinoza presenteert:

De eetbare ontmoetingstuin

kinderen_vanaf_bovenIn 2012 lazen wij in het woonwensenonderzoek van Mitros dat 53% van de bewoners graag een tuin wil. Dit is mogelijk in het Spinozaplantsoen, omdat er veel grasstroken liggen. Wij ontwikkelden een 3-jarig project.
Vanaf sept. 2013 veranderde we met behulp van The Greenman Project een grasstrook van 400 m2 in een eetbare ontmoetingstuin. In de tuin organiseren we veel activiteiten waarin we samen met bewoners tuinieren, ook vinden er sociale en creatieve activiteiten plaats. 
Zie ook www.facebook.com/spinozaplantsoen

werken_in_tuin_kloverzichtkl

 

   

 

 

 

  

 

Zie hier een leuk, klein filmpje van de tuin
 

De staart van Lombok 2010/11
vriendjesklvoetbalkooiklDe_staart_van_Lombokkl


                                                                                                                             Samen met 40 kinderen maakt Heddy Veltkamp een beweegbare staart van 10 meter. De kinderen verwerkten hun kijk op het Spinozaplantsoen in de wervels van de staart. Ze vinden het hier fijn want er is altijd wel een vriendje te vinden waar je mee kan spelen. Er is een voetbalkooi, waar je het mooiste spel van de wereld kan spelen. Er zijn altijd bloemetjes te vinden, hiermee kan je je moeder blij maken. De staart werd door de kinderen rondgedragen bij de opening van het Lentefeest.

Hangen op de trappen van het Spinozaplantsoen 2011
het_boekjeklbewoners_bekijken_boekjeklEr reageerden veel oudbewoners op Spinoza presenteert: In de jaren 50 woonden er veel ex-knil soldaten. Omdat er zoveel verhalen leven over vroeger en nu wilden we er een boekje over maken. Karlijn Souren interviewde bewoners van toen en nu en schreef de tekst. Esther van der Visch maakte de lay-out. Het werdt een reis door de tijd in woord, beeld en verschillende culturen. Oudbewoner Jack Druppers presenteerde als tante Bep het boekje op het Lentefeest.


Welkom in mijn wijk 2010
rapkijken_naar_de_clip

 

 

 

 

 

 

 

De jongens van het Spinozaplantsoen maakte samen met Yassine Beqqali een rap over de buurt waar zij zijn opgegroeid. Samen met Geertje Klaver maakten ze er een clip van. In de clip speelden vele kinderen mee, het werd een ware buurthit!

Vaandels 2010
kinderen_maken_vaandel_2klzwaaivaandelsvaandels_aan_de_galerijenkl

 

 

 

 

 

Danielle van Dieten maakte samen met kinderen vaadels over kenmerken van de buurt. De schepen aan het Merwedekanaal, de hoge mooie bomen en poezen kwamen vaak terug in de vaandels die het Spinozaplantsoen sierde.

Modeshow Ensemble 2009
Truus_op_de_catwalkklChantal_op_de_catwalkmodeshowkl
                                                             Abdoul Bour maakte samen met bewoners een modeshow van stoffen van Vlisco. De stoffen van Vlisco zijn in Afrika zeer populair, zo ook in het land Tsjaad, waar Abdoul vandaan komt. Maar in Nederland zijn de stoffen onbekend. Bewoners liepen tussen modellen over de catwalk in kleurige stoffen.

De poppen aan het dansen! 2009

draakpoesvoetbal
                                                                                                                       Heddy Veltkamp en Seifo Biro maakten samen met kinderen poppen en maskers die passen bij hun favoriete plekken in de buurt. Zo beschermt de draak de speeltuin en de voetbalpoppen de voetbalkooi. In het speeltuinproject met Link repeteerden de kinderen met dans en beweging aan de presentatie. Het werdt zo mooi, dat we ook gevraagd werden op te treden op culturele zondag op het Domplein.